"Ik denk dat deze deal een historisch moment is in de it-industrie, omdat er veel verschillende technologie├źn en standaarden werden gebruikt waardoor het moeilijk was om integratie te doen", zegt Ronald de Jong in reactie op samenwerking tussen Microsoft en Novell in een podcastinterview met Ictroddels.nl.

De deal, die tot 2012 loopt, zal de integratie volgens de directeur flink helpen. Ter vergelijking verwijst De Jong naar de ontwikkeling van mobiel bellen in de Verenigde Staten waar abonnees in het begin niet naar abonnees van een concurrerende dienst konden bellen.

"Inmiddels heeft de telecomindustrie open standaarden geïmplementeerd zodat iedereen met iedereen kan bellen", legt De Jong uit. "Dit is dus een stap die ook voor de informatietechnologie gaat gelden."

Knieval

De Jong weet niet zeker of de stap een knieval van Microsoft is, maar hij weet wel dat het bedrijf de hete adem van de concurrentie in zijn nek voelt.

"Er zijn al flink wat grote Linux-implementaties in Nederland en uiteraard in het buitenland. Als ze stug zouden vasthouden dat ze Linux niet ondersteunen, zouden ze gewoon business missen."

Novell heeft in de ogen van De Jong ook een knieval gemaakt door zelf contact met Microsoft te zoeken. "Dat het zes maanden heeft geduurd, geeft wel aan dat er heel wat water door de rivier moest stromen om dit voor elkaar te krijgen." Novell verwacht wel dat de concurrentie blijft, maar dat de agressie iets zal afnemen.