De internetreus schrapt Wave als zelfstandige dienst en geeft de code ervan vrij als open source. Novell zet zijn plannen door om een variant van Wave te maken voor zakelijk gebruik. Met dat zogeheten Pulse, wat nog in ontwikkeling is, kunnen gebruikers dan communiceren binnen de muren van hun organisatie.

Vroege vogel

Novell was één van de eerste - en ook weinige - partners die aanhaakten op Wave. De dienst is in maart van dit jaar als preview live gegaan voor bezoekers van de gebruikersbijeenkomst BrainShare. De maker zet het neer als realtime en bedrijfsintern communicatiemiddel voor collaboration aan documenten compleet met sociale netwerkmogelijkheden. Het openbare Wave was niet zozeer bedoeld voor zakelijke gebruikers maar juist voor consumenten.

Pulse leunt overigens niet zwaar op het nu geschrapte Wave, meldt de Britse ict-nieuwssite The Register. Vice-president Andy Fox van Novell legt uit dat de zakelijke variant slechts de api (application program interface) en het protocol van Wave gebruikt. Voortzetten van Google's website voor Wave of het doorontwikkelen van de broncode door Novell is dus niet aan de orde. Volgens The Register zijn er nu 7000 gebruikers voor de technical preview, waaronder ook werknemers van Novell.

'Save Wave'

Ondertussen zijn er ook online-initiatieven opgesprongen om steun uit te spreken voor het geschrapte realtime communicatieplatform. Een daarvan is SaveGoogleWave.com, waar gebruikers kunnen stemmen voor behoud van Wave. Die site is niet meer dan een promotieplek; de uitbaters onthullen geen plannen om bijvoorbeeld een petitie in te dienen bij Google of om zelf te sleutelen aan de broncode van Wave.