De stap past in de strategie van het bedrijf dat in Linux een opvolger voor het Netware-besturingssysteem ziet.

Door de particuliere producten in het open-sourcecircuit te brengen, krijgt Novell de handen vrij om zich te richten op de integratie van zijn andere producten in de zakelijke Linux-versies. Zo is een van de kernproducten een 'directory'. Dit product wordt in grotere omgevingen ingezet voor het aanmelden van gebruikers op het netwerk en het koppelen van verschillende systemen.

De markt voor particuliere Linux-versies is een lastige, omdat Novell de kritiek kreeg dat Suse Professional erg stevig geprijsd is en er steeds meer distributies komen die goedkoper of zelfs helemaal gratis zijn. De consumentenversie levert veel nieuwe features, die na het testen in de praktijk in een stabielere zakelijke desktop worden opgenomen.

Voor de open-sourcegemeenschap is de stap goed nieuws, omdat Suse bekend staat als een goede distributie die niet altijd even open was in het delen van de broncode. De code is op te halen en aan te passen via het OpenSuse-project (www.opensuse.org) dat volgende week van start gaat.