De nieuwe software moet er volgens Novell voor zorgen dat zakelijke gebruikers zonder kennis van Linux toch open-source op de desktop kunnen gebruiken.

Suse Linux Enterprise Desktop borduurt voort op Novell Linux Desktop 9. De maker richt zich met de nieuwe software primair op de doorsnee kantoorwerker en omschrijft de software als de nieuwe generatie Linux-desktop voor zakelijk gebruik.

De nieuwe open-sourcedesktopsoftware is standaard voorzien van OpenOffice.org 2.0, ondersteunt alle gangbare netwerk- en printprotocollen en kan overweg met Active Directory.

Voorts is de software voorzien van Novells eigen mailclient Evolution, met een geïntegreerde koppeling met Microsoft Exchange.

Ook gebruikers van Lotus Notes en Domino zijn niet vergeten; zij krijgen toegang tot Notes-applicaties, databases en e-mail met een nog te verschijnen plug-in van IBM.

Om de gebruikerservaring van de nieuwe software te verbeteren, heeft Novell enkele honderden testen gedaan en bijna 1500 uur aan video opgenomen waarin gebruikers de software testen.

Volgens de fabrikant is elke functie van de software, zoals het instellen van voorkeuren, het zoeken naar bestanden, het starten van een applicatie, het gebruik van internet of het verbinding maken met externe apparaten, uitvoerig getest.

De software zal in de zomer op de markt worden gebracht.