Ondanks de groeiende populariteit van Linux op netbooks en smartphones wil het nog altijd niet vlotten met de verspreiding van open source-software. Novell wil daar verandering in brengen door met een eigen online-applicatiewinkel te komen. Dit meldt PC Pro.

Als alles volgens plan verloopt maakt de Novell-appstore straks deel uit van de openSUSE-versie van Moblin, de mobiele versie van Linux. De softwarefabrikant, sinds 2003 eigenaar van Suse Linux, draagt sinds eind vorig jaar bij aan de ontwikkeling van het netbookspecifieke Moblin-besturingssysteem.

Veel meer

Het idee om software te distribueren via een applicatiewinkel is niet nieuw. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk Apple en de appstores van diverse andere mobiele aanbieders. Ook voor open source is er al veel keus: Google Code, SourceForge, Code Haus en Red Hat maken al langer gebruik van deze methode. Eerder deze maand kondigde Sun een Java-applicatiewinkel aan.

Toch denkt Novell dat het wel degelijk een kans maakt in de overvolle appstore-markt. Holger Dyroff, vice-president product management, legt uit: “Met één enkele klik kunnen gebruikers nieuwe applicaties downloaden. Het verschil met andere appstores is dat deze software gratis is. Dat zal veel gebruikers aanspreken.”

Jaren geleden heeft Linux-distributie Linspire (oorspronkelijk Lindows) ook een online-winkel (Click 'n Run) geboden voor applicaties. Die draaiden dan op de eigen, gebruiksvriendelijke variant van het open source-besturingssysteem.

Graantje meepikken

Journalist Matt Asay van Cnet is sceptisch over de plannen van Novell. “Ontwikkelaars van open source-software hebben jarenlang gevochten tegen het idee dat ‘open source’ gelijkstaat aan 'gratis'. Hoezeer ik het idee toejuich, lijkt het niets meer dan een poging van Novell om een graantje mee te pikken van de Apple appstore-hype.”