Het bedrijf claimt hiermee de grootste softwareleverancier te worden met een eigen Linux-distributie. De deal moet nog wel worden goedgekeurd door de autoriteiten en aandeelhouders.

Door Suse over te nemen haalt Novell de expertise voor Linux op de desktop in huis. Eerder al kocht Novell deze expertise voor de serverkant met de overname van Ximian.

"Linux vormt een belangrijk onderdeel van onze strategie", aldus Jack Messman, directeur van Novell. "Door deze overname kan Novell zakelijke Linux-oplossingen bieden, van de desktop tot de server."

Ook Suse is blij met de overname. "Dit is precies wat we zochten om Suse Linux naar een hoger niveau te tillen", zegt Richard Seibt, directeur van de Linux-fabrikant.

Gevolgen voor IBM

De overname van Suse door Novell heeft ook gevolgen voor IBM's eServers. De hardwarefabrikant heeft al aangekondigd vijftig miljoen dollar in Novell te investeren.

Als 'beloning' zal Novell met IBM om de tafel gaan zitten om te kijken op welke manier de ondersteuning voor Suse op de eServer kan worden voortgezet.

Halverwege vorig jaar besloten Suse en IBM samen in zee te gaan. Suse ontwikkelde hierop een versie van zijn besturingssysteem die voorzien was van functionaliteit speciaal voor IBM-servers.