Ceo Ron Hovsepian van Novell bedankt voor het ongevraagde overnamebod door investeerder Elliott Associates. Dat bedrijf heeft begin deze maand vanuit het niets 2 miljard dollar geboden voor de Linux-leverancier. Dat vertegenwoordigde bij het uitbrengen een meerwaarde van 236 procent op de beurskoers van de overnameprooi.

'Bod is te laag'

Novell komt nu met de mededeling dat het bod tekortschiet; het is volgens het bestuur een forse onderwaardering van de waarde die het bedrijf vertegenwoordigt. Ceo Hovsepian benadrukt dat het bod van Elliott is bestudeerd samen met onafhankelijke financiële en juridische adviseurs. In de afwijzing maakt het Novell-bestuur ook gewag van de groeiperspectieven die het bedrijf volgens hun heeft.

Het bedrijf is echter al jaren bezig zijn oude, maar al lange tijd slinkende succes van netwerkbesturingssysteem Netware over te hevelen naar Linux. Dat heeft Novell nog altijd niet de machtspositie van jaren terug opgeleverd. Wel heeft het diverse technische innovaties, maar die weten de dalende lijn in de omzet en winst niet te keren.

Studie naar waardevermeerdering

Om eventuele verontwaardiging van aandeelhouders vóór te zijn, kondigt hij meteen aan dat "het bestuur nu een grondige verkenning laat doen naar diverse alternatieven om de aandeelhouderswaarde te verbeteren". Het is niet bekend wat die opties voor 'verbetering' zoal inhouden.