Novell ceo Ron Hovsepian openende afgelopen week de Brainshare conferentie met een peptalk over de herwonnen winstgevendheid van de softwareontwikkelaar. Na jaren van inzakkende omzetten en klanten die voor alternatieve software kozen, wist de firma in 2007 de omzetdaling te stoppen. In het eerste kwartaal van 2008 groeide alle segmenten zelfs, waarbij de Linux-divisie de omzet 65 procent zag stijgen.

"We hebben het momentum teruggevonden," zegt Hovspeian in een interview met Webwereld. "Ik voel me er goed bij dat dit bedrijf de juist richting is ingeslagen en het momentum heeft teruggewonnen."

Kritieke rol

Microsoft speelde daarbij een "kritieke rol", zo stelt de bestuurder. De twee sloten in 2006 een controversiële overeenkomst waarbij zij beloofden samen te werken om elkaars software goed op elkaar aan te sluiten. Daarnaast sloten zij ook een distributie- en patentovereenkomst.

De overeenkomst leverde Novell niet alleen 308 miljoen dollar op. De technische samenwerking geeft de firma ook een voorsprong op de concurrentie.

"De interoperabiliteit tussen de twee bedrijven plaatst ons in een unieke positie. Daardoor kunnen wij beter aan onze klanten uitleggen hoe we ervoor zorgen dat onze software beter werkt. Dat geeft ons een goede interoperabiliteitspositie in de markt."

Rechtszaak

Novell software mag dan misschien goed samenwerken met die van Microsoft, de twee bedrijven kunnen elkaar nog steeds aanklagen voor patenten. Het weerhoudt Novell er ook niet van om nieuwe schadevergoedingen te eisen voor vermeende misdragingen van Microsoft uit het verleden. Afgelopen maandag gaf de hoogste rechtbank van Amerika Novell nog toestemming om een mededingingsrechtszaak tegen Microsoft verder voort te zetten.

"Daar hebben we met Microsoft over gesproken toen we de andere overeenkomst opstelden," vertelt Hovsepian. "Hier hadden we simpelweg een fundamenteel meningsverschil over. We hebben daarop maar besloten dat we het juridische proces zijn gang laten gaan. Wij richten ons op onze business, en laten de advocaten het verder uitzoeken."

Laatste redmiddel

Naast 308 miljoen dollar van 2006, ontving Novell in 2004 ook al 536 miljoen dollar uit een schikking met Microsoft. Daarmee zou je kunnen beargumenteren dat Microsoft Novell de afgelopen jaren overeind heeft gehouden. Hovespian benadrukt echter dat een gang naar de rechter alleen een laatste redmiddel is wanneer de firma er met zakelijke besprekingen niet uit komt.

"Vanuit mijn gezichtspunt hebben wij omzet misgelopen. Die moet daarom worden vervangen door andere middelen, ter compensatie. Maar ik ben nog altijd teleurgesteld. Ik had liever omzet en klanten gehad dan een juridische schikking."