KVM mag zich verheugen in groeiende interesse. Met de overname van Qumranet in 2008 werd duidelijk dat Red Hat zich helemaal op KVM zou gaan storten. Novell lijkt Red Hat daarin na te volgen met het project AlacrityVM.

KVM voor Xen

Voordat Red Hat Qumranet overnam was Xen ook voor hen de standaard hypervisor. De overstap werd beschouwd riskant, omdat KVM nog lang niet zo ver was in de ontwikkeling als het volwassen Xen. Aan de andere kant zat KVM geïntegreerd in de Linux-kernel, wat toch duidelijke voordelen met zich meebrengt als het om ondersteuning gaat.

Andere spelers, zoals Citrix, Oracle, Virtual Iron en Novell bleven bij Xen. Red Hat heeft ondertussen zijn virtualisatiestack vrijwel helemaal gereed. De hypervisor is uit en is opgenomen in Red Hat Enterprise Linux 5.4. Maar nu blijkt dat ook Novell aan het flirten is met KVM. Het werkt aan nieuwe hypervisor die AlacrityVM heet.

KVM van Novell

AlacrityVM is gericht op performance, wat vaak een probleem is met virtualisatie, aldus de projectpagina. Het project is nog in een erg vroege fase, maar men heeft al bijdragen opgestuurd naar de Linux-kernel. Die zijn door Linus Torvalds afgewezen, omdat er niet genoeg interesse voor was. Ook zou het team van Alacrity niet genoeg samenwerken met het team van KVM.

Maar of onderdelen ervan nu worden toegelaten of niet, het lijkt er wel op te duiden dat Novell voordelen ziet in KVM, en dat het dus investeert in een alternatief voor Xen.

Bron: Techworld.nl