Attachmate, dat eigendom is van drie investeringsmaatschappijen, betaalt 2,2 miljard dollar voor Novell. CPTN Holdings betaalt 450 miljoen dollar voor “bepaalde intellectuele eigendommen” aan Novell. CPTN Holdings is een consortium van enkele technologiebedrijven dat is opgezet door Microsoft.

Attachmate gaat Novell opknippen in twee delen, Novell en SuSE. De twee business units komen naast de twee andere bestaande holdings, Attachmate en NetIQ. Dat laatste bedrijf doet net als Novell in identity & access management.

Eerdere geruchten

De overname van Novell stond al een tijdje op stapel. Zo werd VMware genoemd als geïnteresseerde in SuSE Linux, terwijl Oracle oog had voor het gehele bedrijf. Novell bestaat naast SuSE Linux uit een divisie voor identity & access management en verkocht ook middleware.

Welke specifieke intellectuele eigendommen het Microsoft-consortium heeft gekocht, is niet bekend gemaakt. Ook is niet bekend wat er met de rechten op Unix is gebeurd. Novell vocht in de afgelopen tien jaar een bittere strijd uit met SCO, dat de eigendomstrechten op Unix betwistte.