"Sommige van de kernproducten, degene die de grootste hoeveelheid omzet opleverden en die de grootste installed base hadden, kregen intern in de praktijk de minste hoeveelheid aandacht. Omdat ze niet de producten waren die de aandeelhouderswaarde konden verhogen", zegt CEO Bob Flynn in een interview met de internationale News Service van Webwereld-uitgever IDG.

Reputatieherstel

Hij geeft aan dat Novell ergens in het midden van de jaren negentig de weg is kwijtgeraakt. "De Novell Corporation was ooit een van de top it-leveranciers in de wereld." Verkeerde focus heeft dat aangetast, waarna het bedrijf in een neerwaartse spiraal terecht is gekomen. De CEO, die afkomstig is van huidig eigenaar Attachmate, wil de reputatie van Novell herstellen. Als een "high-quality leverancier van gesofisticeerd technologie voor it-infrastructuur."

Flynn, die sinds 1998 in dienst is bij Attachmate, heeft echter niet de leiding over alle activiteiten en producten van de gevallen leverancier. Novell heeft naast de eigen besturingssystemen Netware en de op Suse Linux gebaseerde opvolger Open Enterprise Server ook software voor identiteitsbeheer (Identity Manager) en collaboration (GroupWise).

Deze verschillende kanten van het overgenomen bedrijf zijn bij de overname opgesplitst in aparte bedrijfsdivisies van de koper. Die deal van eind 2010 is twee jaar terug (in april 2011) afgerond. Overigens heeft Flynn eind 2011 al de terugkeer van Novell aangekondigd.

Te laat?

Volgens analisten heeft Novell echter stilgezeten. Sinds de overname door Attachmate heeft het bedrijf zitten slapen wat betreft zijn rol in diverse markten met flinke concurrentie, oordeel analist Hyoun Park van it-onderzoeksbureau Nucleus Research. "Novell moet zich onmiddellijk concentreren op het moderniseren van zijn merk."

"Het moet nadenken over hoe social networking, de iPhone, en edge-applicatieomgevingen de manier veranderen waarop technologie wordt gebruikt", legt hij uit aan de IDG News Service. Novell kan met zijn kern van beheer- en collaborationsystemen nog altijd een rol spelen, maar de acceptatie van smartphones en tablets zorgt voor radicale veranderingen. Dit stelt analist Charles King van it-onderzoeksbureau Pund-IT in reactie op vragen van de IDG News Service.