Nintendo bijt het spits af en lanceert de GameCube op 5 november in de Verenigde Staten. Japan gaat de VS voor. Daar is de spelcomputer al op 14 september verkrijgbaar. Europa komt pas volgend jaar aan de beurt. Hoeveel GameCubes er in eerste instantie in de Verenigde Staten afgezet gaan worden en wat de spelcomputer gaat kosten is nog onbekend. Waarschijnlijk maakt Nintendo dat op 24 mei bekend.Bij de lancering van de GameCube zijn meteen ook tussen de vijf en zeven nieuwe Nintendo spellen beschikbaar. "Hoeveel spellen er beschikbaar zullen zijn van andere spelontwikkelaars is nog niet duidelijk. Maar Rogue Squadron II van Lucas Arts en John Madden's Football van Electronic Arts zullen in ieder geval van de partij zijn", zegt Jim Merrick van Nintendo.

Xbox

Microsoft volgt op 8 november met de Xbox. Eveneens als eerste in de Verenigde Staten. Europa moet nog tot 2002 wachten. Volgens een woordvoerder van Microsoft staat de Xbox zo rond de zomer van 2002 in de Europese schappen. Microsoft denkt in eerste instantie tussen de 600.000 en 800.000 Xbox spelcomputers af te kunnen zetten in de Verenigde Staten. Het apparaat gaat daar 299 dollar kosten.Microsoft verwacht dat bij de lancering tussen de 10 en 15 spellen beschikbaar zullen zijn voor de Xbox. Zowel van eigen makelij als van andere spelontwikkelaars. Microsoft demonstreerde de Xbox deze week tijdens E3 (Electronic Entertainment Expo), de grootste conferentie voor de spelindustrie.

Competitie

Nintento wilde de prijs voor de GameCube uit strategische overwegingen nog niet bekendmaken op de E3-conferentie. George Harrison van Nintendo zei tegen MSNBC dat Nintendo wacht tot Sony meer details bekend maakt. Nintendo wil niet net als in 1996 voor verrassingen komen te staan. Toen maakte Sony op de E3-conferentie ineens bekend dat het de prijs van PlayStation liet zakken van 299 naar 199 dollar. Microsoft heeft al aangegeven dat de prijs van 299 dollar voor Xbox vaststaat.Sony gaat de keiharde strijd met Microsoft aan als het gaat om het leveren van een complete spelcomputer die volledig voorbereid is voor het internet. Het bedrijf maakte deze week bekend dat het vier nieuwe 'wapens' toevoegt aan de PlayStation2 (PS2). Allereerst is er de deal met RealNetworks. De RealPlayer wordt in de PS2 geïntegreerd om streaming audio- en videofunctionaliteiten te bieden. Daarnaast is er een overeenkomst gesloten met Macromedia voor het leveren van een Flash Player. Sony heeft ook een overeenkomst gesloten met America Online voor het leveren van internetdiensten. Tot slot ondersteunt de PS2 IPv6 (Internet Protocol versie 6) van Cisco. Microsoft is niet geschrokken van het wapengekletter van Sony. Het softwarebedrijf uit Redmond gaat er nog steeds prat op dat de Xbox drie keer sneller is dan PS2 en betere prestaties levert. Sinds de lancering van de PS2 in maart 2000 heeft Sony wereldwijd al meer dan tien miljoen exemplaren van deze nieuwe spelcomputer verkocht.