Tot dat oordeel kwam de rechtbank in Amsterdam woensdag in de bodemprocedure van ANP tegen Novum. De twee persdiensten zijn al jaren verwikkeld in een juridische strijd. Novum raadpleegde met oneigenlijk bemachtigde wachtwoorden talloze malen de nieuwsserver van het ANP en gebruikte die buitgemaakte informatie voor zijn eigen nieuwsberichten.

157 plakjes cake

Het ANP startte daarop een kort geding, won dat, maar werd in hoger beroep echter in het ongelijk gesteld. Novum voerde met succes het '157-plakjes-cake-verweer', waarin het stelde dat geconstateerde overlap tussen teksten van Novum en ANP kwam door dat ze beide externe bronnen en 'hapklare'perberichten gebruikten. "157 plakjes cake zijn nu eenmaal 157 plakjes cake."

1700 berichten per maand begluurd

Ondertussen begon ANP echter ook een bodemprocedure, waarin de rechtbank nu dus tot een compleet ander oordeel komt dan het Gerechtshof in 2005. Novum heeft wel degelijk stelselmatig ingebroken op het extranet van ANP. In een bepaalde periode werden zelfs zo'n 1700 berichten per maand bekeken. Bovendien was de bedrijfsspionage geïnitieerd door het management van Novum, concludeert de rechtbank. Het persbureau moet hiervoor 50.000 euro schadevergoeding betalen, plus de proceskosten. Novum gaat hoogstwaarschijnlijk in hoger beroep, meldt ANP.

Er volgt ook nog een andere procedure om te bepalen welke schade ANP heeft geleden doordat klanten overliepen naar het goedkopere Novum. In het strafproces rond deze kwestie werd afgelopen januari de oprichter en voormalig directeur van Novum schuldig bevonden aan computervredebreuk.