De proef gaat zeker een jaar duren. De NPO wil zien of er interesse is voor het aanbod dat nu wegens auteursrechtelijke bescherming of te hoge kosten niet op de reguliere site van Uitzending Gemist staat. Hoeveel NPO Plus moet gaan kosten wordt de komende maanden beslist, meldt de NPO aan de Volkskrant. Als de pilot goed verloopt, volgt er een officiële aanvraag bij de staatssecretaris om de dienst ook in 2015 door te zetten.

Geld terug naar makers en producten?

De Publieke Omroep denkt ook aan het investeren van de opbrengsten in nieuwe producties. Zij zien extra middelen beschikbaar komen voor makers en producten, door de service kostendekkend aan te bieden.

De programma’s op NPO Plus worden in ieder geval in betere kwaliteit uitgezonden dan men gewend is bij Uitzending Gemist. Ook het aanbod is “wezenlijk anders” dan huidige streamingdiensten zoals Netflix en Videoland on Demand van RTL. Gedacht moet worden aan Nederlandse series zoals De Prooi, Feuten en Flikken Maastricht, maar ook aan grote buitenlandse films waar de NPO de rechten van heeft, waaronder The Artist, Midnight in Paris en Jagten.