De e-paper van NRC Handelsblad, die is te lezen op de iLiad e-reader van het Nederlandse iRex Technologies, wordt sinds dit voorjaar dagelijks via internet verspreid. Inmiddels zijn er meer dan 1500 abonnees voor de e-paper. Maar de elektronische versie van de krant kampt nog regelmatig met fouten in de opmaak.

Vorige week deden zich twee grotere fouten voor. Woensdag verscheen een speciale afscheidspagina voor een sportredacteur, die alleen voor intern gebruik was bedoeld, in de e-paper. Een dag later herstelde NRC Handelsblad de fout, waarna de verkeerde editie werd vervangen door de juiste. De tweede fout betrof het ontbreken van het grote Fortis-nieuws op de voorpagina van de e-paper.

Tegemoetkoming

Gert Jan Oelderik, directeur-uitgever van NRC Media, erkent dat er nog veel mis gaat. Hij kondigt een tegemoetkoming aan voor de bestaande e-paperklanten. "We zullen hen compenseren met een gratis verlenging van hun abonnement of een gratis e-book. We hebben eerder ook al eens een gratis e-book weggegeven", zegt Oelderik tegen Webwereld.

Volgens de uitgever werd de afscheidspagina voor de vertrekkende collega verstuurd vanwege 'een druk op de verkeerde knop in het redactiesysteem'. "Voor elke vertrekkende collega maken we een speciale krantenpagina en die wordt gemaakt in hetzelfde systeem als de krant. Daar is iets fout gegaan."

'Ict-probleem'

De vele opmaakfouten zijn volgens hem te wijten aan de problemen met de codering in het redactionele systeem. Oelderik noemt het 'een ict-probleem'. "De fouten blijken er nog niet snel uit te krijgen. Maar we werken hard aan de 2.0-versie van de e-paper. Die is mogelijk nog voor het eind van dit jaar klaar."

Volgens Oelderik werkt die nieuwe versie straks ook op de nieuwe editie van de iLiad, de 1000, die documenten op A4-formaat ondersteunt. De uitgever zegt blij te zijn met de vele feedback van de e-paperabonnees, die op een speciaal webforum veel klachten publiceren. "Ze zijn kritisch, maar ook erg enthousiast."

Andere apparaten

NRC-abonnees reageerden de afgelopen dagen teleurgesteld op het gestuntel. De Nederlandse internetondernemer Marc van der Chijs was ook verbolgen over het overschrijven van de foutive e-papereditie: "Ze hebben die versie verwijderd en er een andere voor in de plaats gezet. Dat is fout, NRC moet niet kunnen beslissen wat ik op mijn iLiad heb staan. Stel je voor dat ik een aantal opmerkingen naast de artikelen had geschreven, die zouden dan verdwenen zijn geweest."

"Als iemand annotaties maakt bij de krant, moet hij ze onder een andere naam opslaan, zodat het niet overschreven kan worden. Het is niet zo dat wij bestanden hebben weggehaald van iLiads", reageert Oelderik.

Platform

NRC Handelsblad werkt intussen ook aan een platformonafhankelijk publicatiesysteem. Daarmee moet het mogelijk worden de e-paper niet alleen uit te geven op de iLiad, maar ook op bijvoorbeeld de Sony Reader, die volgend jaar in Nederland op de markt komt.

"Het moet een schaalbaar systeem worden, dat zich automatisch aanpast aan de schermgrootte van het apparaat waarop je de e-paper leest. Het liefst verspreiden we de e-paper zelf vanaf onze eigen servers. Maar bij Irex moet dat nog via hun eigen platform."

iPhone-NRC

De uitgever is enthousiast over het Epub-formaat, een open internationale standaard voor het publiceren van e-books. Verder kijkt hij uit naar de eerste e-readers met kleur. Nu zijn apparaten met e-inkt nog allemaal zwart-wit. "Versies met kleur maken e-readers ook geschikt om tijdschriften op uit te geven."

De iPhone van Apple, een van de vorige werkgevers van Oelderik, is ook interesssant voor uitgevers. NRC Handelsblad komt binnenkort ook met een speciale iPhone-webversie van de site.

De krant heeft al een speciale mobiele site.