Door een fout bij de Filippijnse hardwarefabrikant, bevatten sommige apparaten de imgInSOY worm. Deze kopieert zichzelf zodra gebruikers de e-book reader op hun computer aansluiten. De meeste gebruiker halen nieuwe content echter binnen via een draadloze Wifi-verbinding.

Het gaat om een relatief onschadelijk virus dat van de iLiad naar een PC en andere mobiele apparaatjes overspringt, maar geen verdere schade aanricht. Directeur Hans Brons van Irex, leverancier van de iLiad, benadrukt dat het virus geen invloed heeft op het functioneren van de e-book reader.

USB virus

Een werknemer van de fabriek had het virus geïntroduceerd op een testsysteem dat de apparaatjes controleert. Die computer draaide Windows, maar is inmiddels vervangen door Linux-model. Bovendien zijn USB-poorten voortaan op alle testsystemen geblokkeerd.

iRex, de Nederlandse leverancier van de iLiad, heeft zijn klanten vorige week per email op de hoogte gesteld van de problemen. Volgens Brons gaat het om enkele tientallen potentiële besmettingen. Daarvan hebben zich inmiddels 5 gebruikers gemeld. Van die groep troffen drie gebruikers het virus op hun iLiad aan, maar zij hadden het nog niet op hun computer aangesloten en zijn dus verder niet besmet.

NRC Handelsblad

De iLiad is vooral bekend als het platform voor de ePaper van NRC Handelsblad. Abonnees van de papieren krant betalen 499 euro voor het apparaat en ontvangen dan dagelijks via een Wifi verbinding de laatste editie van de krant. Niet-abonnees betalen € 699 voor de reader en een jaarabonnement.

Marketing manager Charles Lansu van NRC Handelsblad zegt tegenover Webwereld dat de krant nog geen meldingen van lezers heeft ontvangen die het virus op hun reader aantroffen.