Via de site van de NS is het sinds maandag mogelijk om met iDeal enkele reizen, retourtjes, dagkaarten en railrunners te kopen. Na betaling krijgen klanten een e-mail met als attachment het e-ticket, dat ze op A4-formaat moeten uitprinten. Op het ticket (pdf) staan naam en geboortedatum en een unieke blokcode (een soort streepjescode).

Het kaartje is in de trein alleen maar geldig in combinatie met een identificatiebewijs. Voor reizen naar Duitsland en België is het al mogelijk om een e-ticket te bemachtigen via NS Hispeed. Eerder experimenteerde de NS ook al met de verkoop van treinkaartjes via eBay.

Online kaartverkoop

De actie is maandag begonnen en volgens de NS waren er maandagmiddag al honderden e-tickets aangeschaft. Uit eigen onderzoek van de NS bleek dat de overgrote meerderheid (82 procent) van de gebruikers van de reisplanner veel voelde voor online kaartverkoop.

De NS denkt met de internetverkoop meer zitplaatsen te kunnen verkopen in de daluren. "We kunnen bijvoorbeeld op bepaalde tijdstippen kaartjes op een traject goedkoper maken en zo de vraag beïnvloeden", zegt een NS-woordvoerder tegen het ANP.

Storingen

Ook kan de nieuwe dienst dienen als back-up voor storingen bij kaartautomaten, meldt de NS. Afgelopen vrijdag zorgden weigerende NS-kaartautomaten voor lange rijen op de stations. Oorzaak was volgens de NS een kapotte router.