Dat zei Paul Diercks van de Nederlandse Spoorwegen donderdag tijdens het Hotspot-event in Bussum. De drie partijen begonnen in december vorig jaar een proef, die in totaal vijf maanden moet duren. Behalve internet in de trein behelst deze ook het aanbieden van tv-schermen waarop actuele reisinformatie en nieuws wordt getoond.

Een concrete introductiedatum wil Diercks niet geven; hij spreekt slechts over 'zo snel mogelijk'. Wel geeft Diercks aan dat het onmogelijk zal zijn alle treinstellen om te bouwen zodat internet mogelijk is. Op het traject tussen Haarlem en Heerlen/Maastricht wordt op dit moment gebruikgemaakt van umts/gprs. In de toekomst zullen ook andere vormen aannemelijk zijn. "De reiziger interesseert het niet welke techniek wordt gebruikt, als hij maar kan internetten", meent Diercks.

Binnen twee jaar denkt de NS 50 procent van de reizigers internet in de trein te kunnen aanbieden. Het is echter nog onduidelijk op welke trajecten dit gaat gebeuren. De NS broedt hier nog op. Wel is duidelijk dat alle klanten van de dienst moeten kunnen gebruikmaken, en niet alleen die van KPN, met wie de proef wordt gedaan.