Om het overzicht te bewaren van wereldwijde netwerken, heeft de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA een interactieve kaart waarop bijna live buitenlandse WiFi-netwerken, geolocatie-data en tussen de 30 en 50 miljoen IP-adressen te zien zijn. Het project is omgedoopt tot ‘Treasure Map’ en is gebaseerd op routing. Dat schrijft The New York Time op basis van nieuwe NSA-documenten van klokkenluider Edward Snowden.

Het doel van de NSA is dit keer niet surveillance. Treasure Map is opgezet om het globale internet beter te begrijpen. Toch is er ook code opvraagbaar die de locatie en eigenaar van een computer, mobiel apparaat of router onthullen. Volgens de gelekte presentatie kan het programma “elk apparaat, overal, altijd” in kaart brengen. Er is echter gekozen om alleen buitenlandse netwerken en ministeries van Defensie te tonen.

Meer strategische plannen onthuld

Treasure Map maakt ook gebruik van data van andere NSA-programma’s. Daaronder ook ‘Packaged Goods’, dat de datastromen (‘tracerouter’) van het internet in kaart brengt. Daarbij heeft de NSA toegang gevonden tot “13 servers in onwetende datacenters over de wereld”, leest het document met de titel ‘Sigint Strategy 2012-2016’, waarin het plan staat van de veiligheidsdienst om nog meer bevoegdheid te verwerven voor surveillance.

Ook de invloed die de NSA graag wilde uitoefenen op trends in high-tech industrie, alsook de ambitie om nóg meer toegang te krijgen tot versleutelde communicatie van individuen, bedrijven en buitenlandse overheden staat omschreven. De onthullingen van Snowden gooiden roet in het eten.