De Britse krant The Guardian publiceert een videointerview met NSA-klokkenluider Edward Snowden. Hij spreekt daarin openlijk over PRISM en zijn beweegredenen om met details daarover naar buiten te treden.

Uitgebreide toegang

Hij zag als gedetacheerde IT'er bij de NSA veel dingen die hij als verontrustend ervoer, maar zodra hij hier met mensen over sprak, werd het niet zo serieus genomen. Snowden vindt dat er meer bewustzijn moet zijn over wat er nu precies met data gebeurt en omdat veel mensen niet eens op de hoogte zijn van hoe ver het afluisteren gaat, is hij naar buiten getreden.

Hij vertelt dat hij erg veel inzage kreeg in de zaken die de NSA uitvoerde die hem een ongemakkelijk gevoel gaven. “Je ziet [als systeembeheerder met uitgebreide toegang] dingen die misschien verontrustend zijn (…) maar meestal zie je dat één of twee keer gedurende je carrière. Als je alles ziet, zie je dit soort dingen vaker.”

Mandaat om naar de pers te stappen

Niet iedere analist heeft volledige toegang, maar Snowden wijst erop dat het systeem het mogelijk maakt om medewerkers grote toegang geven zonder specifiek gerechtelijk bevel. “Achter m’n bureau had ik de machtiging om iedereen af te luisteren: jou, je accountant, een federale rechter of zelfs de president.”

Snowden stelt dat het soms nodig is dat klokkenluiders (anoniem) gegevens openbaren en wijst erop dat de NSA zelf het democratische proces omzeilt. “Het omzeilen van de overheid is een fundamenteel gevaar voor de democratie. Als je dat op een regelmatige basis in het geheim doet, zoals de overheid doet, geeft dit eigenlijk overheidsfunctionarissen een mandaat om naar de pers te stappen.”