Na de nieuwe versie van Communicator gaat Netscape nu ook de broncode vrijelijk beschikbaar stellen voor zijn directory server, een database met informatie van gebruikers en hulpbronnen op een netwerk. Netscape hoopt zo sterker voor de dag te komen bij de concurrentie (Microsoft met Active Directory, Novell met NDS). De Developers Kit komt in het derde kwartaal beschikbaar; Mission Control voor het beheer van een directory verschijnt in het vierde kwartaal op mozilla.org.

Ook Corel Computer, de computerdivisie van Corel, heeft het principe van open software ontdekt: het gaat gratis de broncode distribueren voor een Linux-versie van NetWinder, het besturingssysteem voor zijn netwerk computers (NC). De afgelopen maanden heeft Corel een Linux-versie ontwikkeld die kan draaien op de StrongARM-microprocessor, het rekenhart van Corels NC. De Canadese fabrikant hoopt dat door het vrijgeven van de broncode het stokje voor de verdere ontwikkeling van NetWinder aan programmeurs door te geven. Het gaat daarbij vooral om toepassingen die buiten het business plan van Corel vallen, aldus een verklaring.

In het kader van overal Windows werkt Microsoft aan een inbouw-versie van zijn Windows NT-besturingssysteem. In principe moet het mogelijk worden om NT te gebruiken voor de bediening van een scheerapparaat – al heeft Redmond vermoedelijk hogere doelen op het oog zoals switches en routers. Microsoft gaat het besturingssysteem zo aanpassen dat het met of zonder een harddisk, beeldscherm, muis of toetsenbord kan worden gebruikt in verschillende applicaties. Op dit moment is de embedded NT al teruggebracht tot 8 MB.

Natuurkundigen aan de Columbia University in New York hebben voor een schijntje een supercomputer ontwikkeld. De rekenreus kan 400 miljard berekeningen uitvoeren per seconde en zal worden gebruikt om de omstandigheden na te bootsen waaronder 10 miljard jaar het universum ontstond. Door de supercomputer te clusteren met een tweede machine kan de gewenste rekenkracht worden bereikt voor minder dan acht miljoen gulden. Een supercomputer met dezelfde potentie zou normaal honderd miljoen kosten.

De Apple Store, de online-postorderwinkel van Apple, komt dichterbij. Vorige week heeft Apple in Engeland een webwinkel geopend. Tegen het eind van dit jaar zal Apple ook websites in Zweden, Frankrijk, Duitsland, Australië, Japan en Nederland openen. De eerste Apple Store op het Internet – voor de Amerikaanse markt - opende in november vorig jaar zijn poorten. Sindsdien zijn er voor 40 miljoen dollar aan Power Macintoshes verkocht.