De Braziliaanse mededingingswaakhond Cade onderzoekt of Google zijn eigen diensten te veel heeft bevoordeeld in de zoekresultaten, meldt Reuters. Daardoor zou het zoekbedrijf de concurrentie belemmeren. Ook zou Google bedrijven ontmoedigen te adverteren bij concurrerende zoekmachines, waarmee Adwords een oneerlijk voordeel zou krijgen, zo klaagt Microsoft.

Een andere klacht betreft het scrapen van recensies op sites van prijsvergelijkers die Google toont in zijn eigen zoekmachine, terwijl Google het concurrerende zoekmachine niet toestaat op de recensies door zijn gebruikers te scrapen. Hierover klaagden ook de Braziliaanse prijsvergelijkers Buscapé en Bondfardo.

Europese schikking

Eerder deze mededingingsautoriteiten in onder meer de VS en de Europese Unie al onderzoek naar vergelijkbaar machtsmisbruik door Google. In april kwam de Europese Commissie een omstreden schikkingsvoorstel die Google verplichte te linken naar drie concurrerende zoekmachines, maar dat zou alleen gebeuren via een pop-up. Google's rivalen reageerden boos op de minimale concessies die Google moet doen.

Google beloofde vervolgens prominenter te linken naar zijn concurrenten. De Europese Commissie lijkt daarmee tevreden. Eurocommissaris Almunia verwacht in het voorjaar van 2014 een eind te kunnen maken aan de slepende zaak.