Penguin Computing, een specialist in Linuxgebaseerde HPC-grids, biedt sinds kort zijn dienst Penguin On Demand (POD), een cloudaanbod waarbij je rekenkracht kunt afnemen per cpu per uur. Dat is precies zoals Amazon dat heeft geregeld met zijn EC2 Elastic Clouddienst, en juist daar heeft Penguin zijn vizier op gericht.

Dat is ook nodig ook, want HPC-aanbieders worden overvleugeld door Clouddiensten als die van Amazon. Omdat de Amazon Web Services die draaien op de EC2-cloud van dat bedrijf, lopen ook traditionele HPC-klanten (zoals biotechnische bedrijven en weerstations) steeds meer over naar die omgeving, ook al is deze niet specifiek ingericht voor HPC-taken.

Juist daarmee probeert Penguin zich te onderscheiden op Amazon. Waar Amazon decentraal werkt, heeft Penguin slechts een enkele hele grote datacentrum draaien in de Amerikaanse staat Utah waarin kale HPC-servers draaien. Klanten weten zo waar het rekenwerk wordt uitgevoerd, en bovendien zorgt de pure hardware-aanpak ervoor dat er geen overhead is die bijvoorbeeld door virtualisatie wordt veroorzaakt. Dat is belangrijk, omdat HPC veel meer werkt met heel veel kleine berichtjes die per seconde heen en weer worden verstuurd tussen klant en grid. De latency is daardoor veel lager dan bij Amazon, zo luidt het argument van Penguin.

Het valt te verwachten dat Penguin zijn diensten ook aanbiedt op de Europese markt, maar ook dat zal voorlopig nog zijn vanaf het datacentrum in Utah. Hoeveel POD kost, is nog niet bekend. Het bedrijf geeft wel aan dat de prijs gelijk zal zijn met of onder die ligt van AWS. Die kost 10 dollarcent per VM per uur. Ook ontbreken vooralsnog prestatiegaranties, als zegt Penguin wel dat ze een service level agreement kunnen opstellen, en dat ze het uiteraard sneller kunnen maken dan Amazon.

Bron: Techworld