Bij reisbureau ATP is het met SwitchPoint Incasso mogelijk om vliegtickets te betalen. Ook bij Kenniswijk en uitgever Wegener kunnen gebruikers volgens KPN van SwitchPoint Incasso gebruik maken. "We zijn nog in gesprek met andere partijen", zegt KPN-woordvoerder Bram Oudshoorn.

De enige informatie die een internetgebruiker hoeft te verstrekken voor het doen van een betaling, is zijn vaste telefoonnummer thuis en het bank- of girorekeningnummer waarmee de telefoonrekening wordt betaald.

KPN controleert de opgegeven combinatie en schrijft het bedrag van de rekening van de klant af. Het maximale bedrag dat op deze manier kan worden betaald, is drieduizend euro. "Om de veiligheid te garanderen, werkt deze betaalwijze alleen vanuit de eigen woning van de klant", stelt KPN.

Bij het controleren van de gegevens maakt KPN gebruik van de identificatiemethode Klipping. Klipping koppelt het ip-adres van een internetgebruiker aan zijn telefoonnummer op het vaste telefoonnet van KPN en dus aan diens bank- of girorekening.

XS4ALL

"Alleen KPN-klanten kunnen gebruikmaken van de dienst", zegt Oudshoorn. Een inbel-account (waarbij een klant steeds een nieuw ip-adres krijgt toegewezen) is volgens de woordvoerder van KPN echter geen probleem. "Als de klant maar bij KPN zit."

Wie wel wat meer moeite moeten doen om gebruik te maken van Switchpoint Incasso, zijn de abonnees van XS4ALL. De algemene voorwaarden van XS4ALL staan het (automatisch) gebruik van Klipping niet toe.

"Met XS4ALL hebben we een speciale afspraak gemaakt", zegt Oudshoorn. "Abonnees van XS4ALL moeten een extra handeling verrichten. Zij moeten toestemming verlenen voor het gebruik van Klipping."