Onder de kop 'Nieuws nog sneller dan het licht' presenteren hoofdredacteur Laurens Verhagen en productmanager Jesse Burkunk van Nu.nl vandaag de nieuwste vinding van Nu.nl. Nieuwssite NUlive is een verzameling van Twitter-berichten gesorteerd op onderwerp. Daarin moet automatisch het laatste nieuws naar boven komen, dat zijn dan de meest besproken thema's door Nederlandse twitteraars.

Nu.nl signaleert dat er steeds meer behoefte is om meer en sneller nieuws te consumeren. De redactie houdt ook logischerwijs Twitter zelf in de gaten. De stap naar een live nieuwssite gebaseerd op Twitter was dan ook niet zo moeilijk.

"De dienst is nadrukkelijk niet bedoeld voor de Twitter-incrowd. Juist mensen die zelf niet actief op Twitter zijn, maar wél willen weten wat het allerlaatste nieuws is zullen wat aan NUlive hebben", schrijft Verhagen op het zijn weblog.

Filter

Het is de bedoeling dat de dienst als een soort filter fungeert op de hoeveelheid Twitter-berichten die langskomen op nieuwsfeeds. De dienst is nog niet helemaal klaar voor het publiek, dus het blijft voorlopig nog achter slot en grendel, bevestigt Verhagen. Webwereld mocht alvast een kijkje achter de schermen nemen.

De voorpagina is op moment van schrijven ingedeeld met bovenaan Tweets over de aswolk van de IJslandse vulkaan die het Europese luchtruim vliegtuigvrij houdt. Daaronder berichten over Ajax: de club maakt kans de Nederlandse competitie te winnen. In de rechterbalk wordt een aantal 'toptweets' uitgelicht. In dit geval een bericht van PvdA-politicus Diederik Samson, een bericht van de KLM en een nieuwsbericht van de Telegraaf, allen over de aswolk.

Er is ook een tagcloud te vinden waarin de onderwerpen van dat moment naar belangrijkheid worden weergegeven. Op dit moment draaien er geen advertenties op de site. Alle twitteraars kunnen met hun berichten opgenomen worden op de site. In eerste instantie is er nog geen opt-out optie te vinden. De disclaimer en de algemene voorwaarden van NUlive zijn nog niet af; erop klikken leidt weer terug naar de voorpagina. Er worden alleen openbare tweets getoond op Nulive en die worden gefilterd op scheldwoorden, stopwoorden en woorden die niets met het nieuws te maken hebben.

Aparte BN-pagina's

Daarnaast zijn er aparte pagina's gemaakt voor de tweets van bekende Nederlanders, sporters en politici. Het is de bedoeling dat NUlive binnen twee weken van start gaat. De nieuwssite wordt dan ook gekoppeld aan de diverse andere Nu-sites.

Er wordt gespeeld met het idee om later ook andere sociale netwerken te integreren in NUlive, zoals bijvoorbeeld Facebook of Hyves. Voorlopig is besloten om de dienst te testen met alleen Twitter-berichten. Het is afwachten hoe goed het systeem werkt. Later wordt gekeken of integratie van andere diensten mogelijk is.