NU.nl spande vorige maand een kort geding aan tegen het ANP omdat die eiste dat de nieuwssite zou stoppen met het aanbieden van gratis headlines op andere websites. NU.nl weigerde dat waarop het ANP de nieuwsvoorziening per 31 oktober dreigde te stoppen.

Het ANP mag het tweejarig contract beëindigen dat in september vorig jaar met NU.nl werd getekend, zo oordeelde rechter mr. F. Robbers. In dat contract stond dat NU.nl de headlines niet meer aan derden beschikbaar mocht stellen.

De uitspraak betekent niet het einde van NU.nl, volgens uitgever Bert Wiggers. "Het is jammer dat het zo gelopen is", vertelt hij. "We gaan binnenkort met het ANP praten om enkele afspraken te maken."

Volgens ANP-advocaat Joris van Manen is het goed mogelijk dat het ANP gewoon nieuws blijft leveren aan NU.nl. "Alleen zal NU.nl de headlinedienst moeten stoppen", zegt Van Manen.

NU.nl biedt softwareprogrammaatjes aan waarmee de nieuwsheadlines gratis op websites geplaatst kunnen worden. Wie op zo'n headline klikt, komt bij het artikel op NU.nl uit.Het ANP claimt dat het inkomsten misloopt doordat bijvoorbeeld providers de nieuwsheadlines van NU.nl op hun site kunnen plaatsen, terwijl die partijen anders een contract met het ANP hadden moeten afsluiten.