Nuon wil 'op korte termijn' deze zogeheten Powerline-communicatie in Nederland breed op de markt brengen. Voordat het definitieve besluit hierover valt, zal het energiebedrijf een proef starten onder 250 huishoudens in de Arnhemse wijk Rijkerswoerd.

De test start deze zomer en zal naar verwachting in februari 2002 zijn afgerond. Nuon wil via de test de technische haalbaarheid definitief vaststellen en bovendien van klanten de mening horen over de kwaliteit en inhoud van de aangeboden diensten.

Eerdere proeven

Alhoewel het in Nederland een primeur zou betreffen, is het idee bepaald niet nieuw. In het verleden zijn al diverse proeven met internet via het elektriciteitsnetwerk gedaan. Zo deed het Nederlandse energiebedrijf Edon ooit mee aan een proef met Digital PowerLine, ontwikkeld door Nortel en het Englese Norweb.

De proef werd uiteindelijk eind 1999 afgeblazen vanwege te veel technische obstakels, zoals te veel storing op de lijnen. Volgens Nuon heeft de technologie zich echter het afgelopen jaar zo snel ontwikkeld, dat het bedrijf mogelijkheden ziet breedbandig internet via het stopcontact op grote schaal aan te bieden.

Even snel als ADSL

"Met Powerline krijgen klanten van Nuon de mogelijkheid om zonder extra voorzieningen in de woning via elk stopcontact met minimaal dezelfde snelheid te internetten als ADSL of kabel", zo stelt Nuon in een persbericht. Powerline kan daarnaast door meerdere gebruikers binnen dezelfde woning tegen dezelfde prijs worden gebruikt, zo stelt het bedrijf.

Er zijn nog geen details bekend over snelheden over kosten. In Spanje en Duitsland wordt overigens nu al druk ge�xperimenteerd met Powerline. Hier wordt gesproken over theoretische snelheden tot 45 Mbps.