De Tegra is gebaseerd op een Arm-rekenkern. De chip concurreert vooral met de Cenrino Atom van Intel, die afgelopen april is onthuld. De Atom is ontworpen voor zogenaamde mobile internet devices (mid's), draagbare apparaatjes met een internetverbinding en een batterij die de hele dag meegaat.

"Dit is een volledige computer op een chip. Het heeft een CPU, grafische kaart en alle grafische en overige features die nodig zijn om een mobile internet device te bouwen," zei Michael Rayfield, general manager van de Mobile Business Group van Nvidia tijdens de onthulling van de chip op de Computex conferentie in de Taiwanese hoofdstad Taipei.

"Hij is gericht op apparaten met een batterij die extreem lang meegaat waarop gebruikers met gemak over het web kunnen surfen, video kijken of productiviteitsapplicaties kunnen draaien, maar zonder dat het op een pc lijkt."

De Tegra lijn bestaat uit drie modellen met kloksnelheden van tussen de 700 en 800MHz. Daarnaast is de APX2500 mobiele grafische processor beschikbaar die speciaal voor smartphones en mobiele telefoons is ontworpen en eerder dit jaar is onthuld.

De Tegra processor is gebaseerd op een Arm 11 processor van het Engelse Arm. The chip bevat daarnaast een geïntegreerde GeForce grafische processor, high-definition video decoder en andere componenten waardoor hij taken kan uitvoeren die normaliter door verschillende chips worden uitgevoerd.

Door al deze functies op één chip te combineren, kunnen telefoonbouwers kleinere apparaten ontwerpen. Bovendien neemt het stroomverbruik op deze manier af, waardoor de batterij langer meegaat. Wanneer de Eee PC bijvoorbeeld gebruik zou maken van de nieuwe chip, zou de fabrikant alleen nog een moederbord van 43 vierkante millimeter en een batterij nodig hebben.

De chip is overigens niet volledig identiek aan de x86 processor van Intel, want hij gebruikt een andere instructieset. Software die voor de Intel chip is ontworpen werkt daarom niet op een model met een Arm processor.

Arm-chips worden echter al geruime tijd in mobiele apparaten toegepast omdat zij veel minder stroom verbruiken. Daardoor is er ook al veel software voor beschikbaar. Onder meer de iPod Touch, de iPhone en Nokia's N800 maken gebruik van een Arm-processor.

Een video-rapportage van de onthulling van de Tegra-processor is beschikbaar op Webwereld video.