Wat precies de oorzaak van het probleem is weet Nvidia nog niet, maar het heeft in ieder geval iets te maken met het verpakkingsmateriaal van de chips en het thermale ontwerp van bepaalde laptops. Moderne processors genereren een grote hoeveelheid hitte en daar lijkt een bepaalde serie chips van Nvidia niet tegen bestand.

Driver

Om het probleem snel te verhelpen komt het bedrijf met een driver die ervoor moet zorgen dat de ventilatoren op de videokaart eerder geactiveerd worden. Daardoor worden de chips aan minder hitte blootgesteld. Derek Perez, woordvoerder van Nvidia heeft laten weten dat de driver direct is geleverd aan laptopfabrikanten.

Dure grap

De kostenpost voor het bedrijf is aanzienlijk, Nvidia verwacht tussen de 150 en 200 miljoen dollar kwijt te zijn aan het repareren of vervangen van de defecte producten. Het bedrijf laat echter niet weten welke producten behoren tot de groep die beschikt over de probleemchips. Perez: "Het aantal producten dat niet naar behoren functioneert ligt vele malen hoger dan gebruikelijk is." Het bedrijf trekt dan ook direct het boetekleed aan en overweegt om haar distributiekanaal wat tegemoet te komen en een deel van hun gemaakte kosten te vergoeden.

Winstverwachting

Het was helaas niet het enige slechte nieuws voor Nvidia deze week. Het bedrijf verlaagde haar winstverwachting voor het tweede kwartaal als gevolg van hogere prijsdruk en vertraagde producten. Verwacht wordt nu dat het tweede kwartaal een omzet zal opleveren van tussen de 875 en 950 miljoen euro.