Nvidia heeft voor aanstaande maandag een persconferentie belegd waar de fabrikant belooft met een nieuwe techniek te komen. Kenners zeggen dat het hoogstwaarschijnlijk zal gaan om een vernieuwde nForce. De nForce is een zogenoemde `intergrated graphics processor' (IGP). Deze IGP kan naast grafische taken ook eenvoudige CPU- en geheugentaken afhandelen. De CPU is de centrale verwerkingseenheid van de computer, beter bekend als een Pentium, Athlon of G4. De GPU is de grafische verwerkingseenheid. Dit is het hart van de grafische kaart. Hier worden de beelden, beeldfilters en -effecten berekend.

Andere taken

Deze IGP dient naast het afhandelen van de grafische taken ook voor het afhandelen van eenvoudige CPU- en geheugentaken. Op dit moment is de markt voor geïntegreerde componenten erg goed te noemen. Op grond van kostenbesparingen proberen fabrikanten zoveel mogelijk componenten en sturingselektronica in zo min mogelijk componenten samen te voegen. Zo wordt de audio, video en aansturing van de USB-poorten door één processor afgehandeld. Een direct gevolg van deze ontwikkeling is de lagere prijs voor computersystemen. Veelal volstaan de geïntegreerde componenten voor een eenvoudige thuis- of kantoorgebruiker. Vanzelfsprekend voldoet zo'n systeem niet aan de eisen van een doorgewinterde gamer, maar daar zijn deze systemen niet voor bedoeld. Momenteel is Nvidia marktleider op het gebied van grafische kaarten. De fabrikant maakt grafische kaarten voor de massa, zoals de GeForce2 MX en voor de doorgewinterde computerfanaat de zwaardere GeForce4. De fabrikant heeft zich in praktisch elk marktsegment weten te plaatsen. Nu stort Nvidia zich dus op de `embedded-markt'.

Pentium

Concurrent ATI heeft eerder dit jaar geïntegreerde processors geïntroduceerd. De chipsets ondersteunen alle gangbare desktop- en notebookcomputers die gebruik van een AMD of Intel processor. Omdat Nvidia nog geen overeenkomst heeft met Intel zijn de nieuwe IPG's noodgedwongen enkel compatible met AMD-processors. Dit is opmerkelijk. Nvidia heeft namelijk de grafische processor voor de Xbox ontworpen, deze spelcomputer is gebaseerd op een Pentium III processor. De stap om zich op de embedded-markt te richten is volgens kenners niet vreemd. Een product kan tegenwoordig zo'n 18 maanden in de portfolio van de fabrikant dienen, daarna is het `afgeschreven'. Embedded producten gaan veel langer mee.