Het bedrag wordt gebruikt om de kosten te dekken van niet-functionerende grafische chips van het bedrijf, die gebruikt zijn in laptops van uiteenlopende merken. Volgens Nvidia ceo Jen-Hsun Huang gaat het om een vrijwillige beslissing en is de kans klein dat een voorval als dit zich zal herhalen. "We verwachten niet dat we in de toekomst nog eens zulke maatregelen hoeven te nemen. Dit is uiteraard niet iets waartoe we verplicht zijn, maar we hebben besloten om het toch te doen, aangezien het de enige juiste handelswijze is."

Verlies

Door de afschrijving vallen de cijfers van Nvidia in het tweede kwartaal negatief uit. De omzet van het bedrijf was 893 miljoen dollar, maar het bedrijf draaide door de afschrijving 121 miljoen dollar verlies. De afschrijving is noodzakelijk omdat een aantal grafische chips van Nvidia het dit jaar op buitensporig grote schaal lieten afweten.

Volgens het bedrijf ligt de oorzaak onder andere bij het verpakkingsmateriaal van de chips dat niet bestand zou zijn tegen hitte. In totaal zijn er 24 laptopmodellen van HP en 15 laptopmodellen van Dell die zijn voorzien van de slecht functionerende chips. De laptops hebben op grote schaal problemen met de grafische weergave, tonen willekeurige tekens en lijnen op het scherm of willen simpelweg niet starten.

BIOS updates

Dell en HP hebben bios-updates uitgebracht die er voor moeten zorgen dat de systeemtemperatuur daalt door de fans voortdurend te laten draaien. Daarnaast hebben de bedrijven hun garantieperiodes verlengd voor gebruikers die getroffen zijn door dit euvel.

Nvidia houdt vol

De grootte van het bedrag dat Nvidia heeft gereserveerd voor het dekken van de kosten, toont aan dat het probleem plaatsvindt op zeer grote schaal, ook al beweert het bedrijf zelf dat slechts een klein percentage van de chips slecht functioneert. Nvidia zou 25 miljoen dollar opzij hebben gezet om de kosten te dekken, maar de afschrijving toont een bedrag dat maar liefst acht keer zo hoog is. Huang houdt echter vol dat het om een betrekkelijk klein percentage gaat. De kosten zouden hoog uitvallen omdat de reparatie van een laptop nu eenmaal veel geld kost.