Door gratis downloaden zouden consumenten een hoger welvaartsniveau bereiken, zo concluderen onderzoekers van TNO, SEO Economisch Onderzoek en IVIR in hun 142-pagina dikke rapport. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de ministeries van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen, Economische Zaken en Justitie.

In het rapport ligt de nadruk vooral op de muziekindustrie. Nederlanders zouden veel muziek gratis downloaden waarvoor ze nooit zouden willen betalen. De 1,5 miljard nummers die Nederlanders jaarlijks illegaal downloaden zouden een 'welvaartswaarde' vertegenwoordigen van maximaal 200 miljoen euro.

Niet verwarren met economische gevolgen

Brancheorganisatie NVPI typeert de conclusies als verwarrend. "Ze hebben het over de economische en culturele effecten van file sharen en ze komen met een conclusie die gaat over welvaart", aldus een woordvoerder. De culturele effecten zouden niet aan de economische gevolgen gekoppeld kunnen worden.

"We moeten wel even goed weten dat welvaart iets anders is dan toegevoegde economische waarde", aldus Paul Solleveld, directeur van NVPI. Economische waarde leidt volgens hem tot 'werkgelegenheid, belastingopbrengsten en investeringen in nieuw talent en cultuur'. "Dat consumenten 'welvaart' genieten op het moment dat zij een product dat in de winkel ligt gratis krijgen, is evident. Je spaart immers geld uit. Maar dat product moet nog wel gemaakt worden en dat betekent natuurlijk wel dat er ergens voor betaald moet worden."

Onderzoek onduidelijk

Daarnaast wil de NVPI graag een aantal kanttekeningen plaatsen bij de conclusies uit het rapport. Zo zou het onduidelijk zijn op welke cijfers de onderzoekers zich baseren. "Ik zie de statistieken niet, en ook geen onderzoeksopzet", zegt Wouter Rutten, woordvoerder van NVPI. "Ik denk dat we die data nodig hebben om er op een gefundeerde manier naar te kijken. En misschien komen wij wel tot andere conclusies."

Ook de bereidheid van muziekdownloaders om 10 tot 13 cent te betalen voor een nummer maakt volgens Rutten niet uit. "Dat tandarts mag wat mij betreft ook wel wat goedkoper. Maar tien cent per track zou betekenen dat een album één euro mag kosten. Voor dat geld kan het niet gemaakt worden." De beschikbaarheid van gratis muziek drukt volgens hem de prijs die consumenten bereid zijn te betalen.