De NVPI, de brancheorganisatie voor de entertainmentindustrie, vindt dat de Consumentenbond zich in de september-editie van de Consumentengids, 'op glad ijs begeeft'.

In het artikel 'Wereldjukebox' wordt besproken hoe via p2p-programma's muziek kan worden gedownload. Daarnaast wordt een vijftal websites beoordeeld waarop tegen betaling muziek te downloaden is, waaronder de veelbesproken Russische site Allofmp3.com.

De NVPI laat weten dat 'betaald aanbod niet per definitie legaal is', verwijzend naar de omstreden Russische site waar tegen spotprijzen mp3-bestanden en complete cd's te downloaden zijn. De makers van de site stellen dat ze inkomsten afdragen aan auteursrechtenorganisatie ROMS. Volgens de NVPI weet de Consumentenbond echter dat ROMS geen banden heeft met licentiehouders en dus geen geld afdraagt aan artiesten.

Volgens de NVPI suggereert de Consumentenbond dat de lage prijs van Allofmp3 zorgt voor een hogere omzet die artiesten wellicht meer oplevert dan andere muziekdiensten. In het artikel wordt inderdaad geconstateerd dat de lage prijs voor een hoge omzet lijkt te zorgen. Het artikel vervolgt met de tekst "het is daarbij de vraag of de prijzen van andere, minder omstreden muziekdiensten meer opleveren voor de artiesten."

Twijfelachtig

De auteur van het artikel in de Consumentengids stelt dus dat de afdracht van inkomsten door andere muziekdiensten net zo twijfelachtig is als bij Allofmp3. Dat artiesten beter af zijn bij Allofmp3 dan bij andere diensten wordt niet gezegd. Bij het vermelden van de prijs die bij de Russische site voor een muziekbestand betaald moet worden, stelt de Consumentengids: "De kans is groot dat artiesten niets van dat geld zien."

Desalniettemin stelt de NVPI zich op het standpunt dat de Consumentenbond op een dusdanig 'onzorgvuldige en suggestieve'' manier aandacht besteedt aan Allofmp3 dat 'de lezer wordt aangemoedigd om van deze malafide aanbieder gebruik te maken'. De branchevereniging verwijst dan ook naar www.truefan.nl, waar een overzicht van legale downloadsites te vinden is.

Wouter Rutten van de NVPI verklaart tegenover Webwereld dat de Consumentenbond door het in twijfel trekken van de afdracht aan artiesten door legale downloadsites het gebruik van het 'illegale aanbod' van Allofmp3 stimuleert.

Discussie

Volgens Ewald van Kouwen van de Consumentenbond wil de NVPI dat sites als Allofmp3.com worden doodgezwegen, uit 'morele overwegingen'. Van Kouwen: "Bovendien is er geen enkele rechter geweest die heeft verklaard dat Allofmp3.com illegaal is. Als dat wel zo was geweest, hadden wij de site uiteraard ook nooit in ons artikel opgenomen."

Van Kouwen verwerpt dan ook de uitspraak van de NVPI dat de Consumentenbond op de hoogte zou zijn van illegale praktijken van Allofmp3 en ROMS. "We weten wel dat de NVPI dit al eerder gezegd heeft, maar er zijn geen uitspraken van de rechter over deze praktijken."

Van Kouwen stelt dat het artikel een discussie op gang moet helpen over de prijzen van online muziekdiensten. "Wat wij bedoeld hebben is: op het moment dat je de prijs heel laag zou maken en je draagt wel de rechten af aan artiesten, dan zouden wellicht veel meer mensen de muziek downloaden, wat leidt tot een hogere omzet. Dat zou per saldo wel eens voordeliger kunnen zijn voor artiesten."