Vertegenwoordigers van de Publieke Omroep en de vereniging van de entertainmentindustrie NVPI gaan eind deze week opnieuw praten over de royalties voor muziek in podcasts van radioprogramma's. Meerdere omroepen staakten eerder de podcasts na hoge rekeningen.

Over de kwestie ontstond verwarring nadat de SENA, die de rechten incasseert voor de platenmaatschappijen, onlangs hoge rekeningen voor de podcasts stuurde naar de omroepen.

Daarbij maakte het niet uit dat sommige programma's maar één of twee liedjes per uur draaiden. Zeker vijf omroepen stopten uit protest vorige week met het aanbieden van podcasts van radioprogramma's.

Volgens de NVPI-tarieven kost een podcast van een radioprogramma vanaf 135 euro per maand per programma, mits er minder dan tienduizend luisteraars per maand zijn. Maar daarbij gaat de organisatie uit, zo blijkt nu, van het 'overschrijven' van het mp3-bestand bij elke nieuwe aflevering.

De meeste publieke omroepen bieden echter alle oude programma's ook nog als mp3-bestand aan. Sommige archieven gaan meer dan een jaar terug. De NVPI gaat echter uit van het telkens verversen van één mp3-bestand bij elke nieuwe aflevering.

De NVPI vindt dat over een on demand podcast-archief 'opnieuw moet worden gesproken', zei woordvoerder Wouter Rutten dinsdagavond in het Radio 1-programma Radio Online. De omroepen willen wel gaan archieven blijven aanbieden. 'Wat wij op internet zetten, willen we graag laten staan', zei internetcoördinator William Valkenburg van de Publieke Omroep.

Zes ton

Valkenburg: 'Wij hebben uitgerekend dat het aanbieden van de podcast van 'Met het Oog op Morgen' ons volgens de huidige regels zes ton zou kosten, terwijl die zo'n tweehonderdduizend keer wordt gedownload in een jaar.' Volgens Rutten hoeft die rekensom 'niet per se' op te gaan, maar wil de NVPI eerst meer gebruiksgegevens over podcasts ontvangen.

Het nieuwe overleg moet aan de impasse een einde maken. De NVPI bracht de podcasttarieven meer dan een half jaar geleden naar buiten. Valkenburg hoopt dat de publieke podcasts weer snel online kunnen komen. Een noodoplossing is ook in de maak: 'De podcast van Met het Oog op Morgen start later deze week weer, omdat de muziek er achteraf uit wordt gemonteerd.'