Met de maatregel laat NXP salarisafspraken uit de CAO los. Ook periodieke loonsverhogingen bij functioneringsgesprekken niet uitgekeerd. De maatregel geldt voor alle landen waar dit juridisch mogelijk is.

Een woordvoerder van NXP bevestigt het nieuws tegenover Webwereld nadat de financiële nieuwssite z24 de salarismaatregel als eerste meldde. "Het is een reactie op de zware economische tijdens waarin NXP zich bevindt," vertelt de woordvoerder. "Dit is één van de maatregelen die genomen worden."

Vakbond

NXP heeft de vakbonden ingelicht, maar er is nog geen overleg geweest. Wim Brouwer, bestuurder van vakbond De Unie, is verrast. "Ik heb grote vraagtekens bij het niet correct naleven van gemaakte afspraken," zegt Brouwer in een reactie tegen Webwereld.

NXP wekt volgens de vakbondsman de indruk dat het de economische crisis aangrijpt om extra bezuinigingsmaatregelen door te voeren. "Je hoort mij niet zeggen dat het bij NXP bijster goed gaat, maar het is wel heel handig om mee te liften op het sentiment dat er speelt. Het is wat te makkelijk om dit soort maatregelen in deze tijd even neer te zetten."

Schuldenlast

Het bevriezen van de salarissen komt bovenop een reorganisatie die NXP vorig jaar september heeft ingezet. Vorig jaar september begon de firma met een reorganisatie waar wereldwijd 4.500 banen zijn geschrapt, zo'n 15 procent van het totale personeelsbestand. Vorig jaar telde NXP in Nederland zo'n 5.500 werknemers, waarvan een deel inmiddels is afgevloeid. De woordvoerder schat het aantal werknemers in Nederland op vier- tot vijfduizend.

NXP is ontstaan uit een afsplitsing van het voormalige Philips Semiconductors uit Philips. De firma heeft het aankoopbedrag grotendeels geleend, en heeft nu moeite om de rente en aflossing op te brengen. Bovendien is NXP hard getroffen door de economische recessie.

Juridische stappen

Onlangs werd de rentelast het concern teveel en zag het zich genoodzaakt de schulden te saneren. Maar deze actie, waarmee NXP uitstaande schulden wil inruilen voor nieuwe, stuit nu op heftig verzet. Een groep obligatiehouders dreigt met juridische stappen omdat de schuldenruil van NXP 'het contract met de groep overtreedt en dit in strijd is met de Nederlandse wet,' meldde het Financieele Dagblad gisteravond.