Nadat twee jaar geleden 1700 man personeel moesten vertrekken, worden er nu wereldwijd nog eens 1100 werknemers ontslagen, meldt persbureau Reuters. In 2012 kwam dit door het afbouwen van de mobiele processor-tak, ditmaal draait het om kostenbesparingen bij de chipdivisie in Azië.

De concurrent van de Nederlandse chipfabrikant NXP wordt gezien als barometer voor de chipindustrie omdat het componenten fabriceert voor een groot aantal verschillende markten, waaronder consumentenelektronica, communicatie, automotive en de industriële markt. Desondanks zijn de tekenen bij NXP de laatste jaren juist erg goed. Het bedrijf is hard op weg zijn schulden uit 2008 weg te poetsen.

Na rampjaar 2008 zit de Hollandse chipmaker NXP in de lift, met name door de nieuwe focus op zogeheten mixed-signal chips. Computerworld ging op reportage door de clean room.

Ook de De Brabantse chipmachinefabrikant ASML presenteerde vandaag sterke kwartaalcijfers, met een nettowinst van 481 miljoen dankzij de grote vraag naar chipmachines.

Ook Intel snijdt in personeelsbestand

Texas Instruments is de tweede grote chipmaker die deze week ontslagen aankondigt. Ook Intel maakte vrijdag plannen bekend dat het bedrijf circa 5 procent van zijn 107.000 man personeel wereldwijd wegsnijdt.

Dit vanwege de falende pc-markt en de overstap naar andere groeimarkten. Texas Instruments doet precies hetzelfde en zoekt lucratievere markten op zoals auto's en communicatie. Met vele ontslagen als gevolg.