De Mifare Plus-chip is volgens NXP helemaal van de grond af opgebouwd met de 'focus op veiligheid'. Zo is de chip voorzien van 128-bit encryptie Advanced Encryption Standard (AES). Ook wordt het gebruik van Random Identifiers (RIDs) en 7 Byte Unique Identifiers (UIDs) ondersteunt om misbruik door derden tegen te gaan.

Compatibel met de ov-chip

Alhoewel dus helemaal nieuw en veel veiliger, biedt de Mifare Plus volledige terugwaartse compatibiliteit met eerdere versies van de Mifare-familie. Een niet al te subtiele hint richting Trans Link Systems, die moet beslissen wanneer de geplaagde Mifare Classic in de ov-chipkaarten vervangen moet worden.

"Zowel voor vervoerbedrijven als passagiers biedt de Mifare Plus ongeëvenaarde niveaus van veiligheid, privacy, compatibiliteit en prestatie voor goedkope smartcards en is ideaal voor kaartjessystemen", zo stelt Henri Ardevol van NXP dan ook.

En, inhakend op de privacyzorgen over de ov-chipkaart: "Met Mifare Plus kunnen consumenten gerust zijn dat hun persoonlijke gegevens niet door anderen kunnen worden getraceerd."

Curieuze timing

De timing van NXP is frappant te noemen. Vanochtend meldde Webwereld nog dat de Mifare Cassic, de chip die in de ov-chipkaart zit, in principe nu helemaal gekraakt kan worden met huis-, tuin- en keukencomputer in enkele minuten.

Overigens zal de Mifare Plus pas aan het einde van 2008 beschikbaar komen voor testprojecten van derden. Over de prijs van de Mifare Plus is nog niets bekend. NXP was niet onmiddellijk bereikbaar voor commentaar.