NXP verwacht dit jaar een omzetdaling van 3 tot 9 procent en wil zijn operationele kosten naar beneden brengen. Dat houdt in dat naast het schrappen van 700 tot 900 fte's er bezuinigd wordt op IT-kosten, reiskosten van personeel en het inhuren van externe consultants, zegt woordvoerder Pieter van Nuenen van NXP.

Tweakers meldde vanmiddag dat de ondernemingsraad nog moet worden ingelicht over het gehele bezuinigingsprogramma. Veel details over de impact op de IT-afdeling van NXP wil Van Nuenen dan ook nog niet geven. Wel zegt hij dat er gekeken wordt naar het outsourcen van functies en de wenselijkheid van het uitvoeren van geplande IT-operaties.

Voornamelijk staffuncties geschrapt

Het banenverlies behelst voornamelijk staffuncties. Die zijn vooral te vinden bij ondersteunende diensten als IT, kwaliteitsmanagement en management van de aanvoerketen. Het gaat globaal om 60 functies bij de vestiging in Nijmegen en 90 in Eindhoven. De meeste banen kunnen vervallen, vanwege vrijwillig vertrek vanwege pensioen of einde van een tijdelijk contract. Niettemin zijn gedwongen ontslagen niet uit te sluiten.

NXP wil ondanks de bezuinigingsoperatie blijven investeren in onderzoek en innovatie. Daarnaast worden de verkoopafdelingen ontzien. “Het is van belang om juist nu verder te innoveren in producten . Dat onze verkoop wordt ontzien spreekt voor zich", zegt Van Nuenen.