Woensdagmiddag liet waarnemend directeur René Penning de Vries van NXP Semiconductors weten dat fabriek ICN 6 gefaseerd wordt ontmanteld. De activiteiten worden verplaatst naar China. In het vierde kwartaal van 2011 moet de sluiting zijn afgerond. Dat kost 160 mensen hun baan.

De sluiting van ICN 5 werd al in september 2008 aangekondigd. Beide fabrieken maken relatief weinig hoogwaardige halfgeleiders. De huidige leiding heeft al eerder laten doorschemeren zich te willen toeleggen op de vervaardiging en verkoop van hoogwaardige halfgeleiders, zoals die in platte tv's, mobiele telefoons, auto's en ov-chipkaarten.

Vakbonden

FNV Bondgenoten is niet verrast door de sluiting van ICN 6. "Na alle perikelen binnen NXP en de berichten van de NXP-top was er geen sterveling meer die geloofde dat de bewuste fabriek binnen NXP enige toekomst had", zegt vakbondsbestuurder Ron van Baden in een persbericht. Hij zal bij de directie van NXP aandringen op een goed sociaal plan. Ook vakbond de Unie zal zich inzetten voor goede vertrekomstandigheden.

Volgens FNV-man Van Baden is dit nog niet het einde van de reorganisatie bij NXP. "Onlangs heeft de ceo van NXP, Rick Clemmer, namelijk zijn strategie voor NXP ontvouwd. Naar verwachting zullen onderdelen van de Business Unit Home buiten NXP worden gebracht. En je kan er vergif op innemen dat een dergelijke move gepaard gaat met ontslagaanzeggingen."

Ontslagen

De ontslagen als gevolg van de sluiting van ICN 6 komen bovenop al eerder aangekondigde reorganisatieplannen. In september 2008 besloot NXP dat er wereldwijd 4.500 banen moeten verdwijnen. In Nederland werden er 1.300 banen geschrapt. Later werden er nog extra ontslagen aangekondigd, omdat de economische omstandigheden flink verslechterden.