Het bedrijf bouwt zogenaamde green chips, die de werking van de voeding beïnvloeden. Daarmee wordt de efficiëntie van een voeding in een computer verbeterd van zestig procent tot meer dan negentig procent.

Energiecentrale uitsparen

"De meeste energie die verloren gaat wordt omgezet in warmte en daar heb je als computergebruiker niets aan", vertelt Edwin Kluter, verantwoordelijk voor de marketing van de green chips. Hij wijst erop dat bij intensief gebruik de besparing zo'n twintig procent is. In de slaapstand is dat fors meer, omdat het verbruik dan zelfs onder de één watt duikt.

Een snelle berekening van het bedrijf leert dat er in Nederland al zo'n acht miljoen pc's in omloop zijn. Als alle pc's een green chip zouden krijgen zou dat bij gemiddeld gebruik een besparing van zo'n 430 megawatt opleveren. Kluter vergelijkt dit met de kerncentrale in Borssele, die een vermogen van 480 megawatt heeft. "Zonder te zeggen dat hij dicht moet, kunnen we wel een energiecentrale besparen."

Duurdere pc's

Kluter denkt dat de techniek computers wel zo'n vijf tot tien euro duurder maakt. Toch verwacht hij niet dat dit een probleem vormt omdat mensen die kosten weer terugverdienen. "Gemiddeld komt de besparing overeen met twee spaarlampen die je zes uur per dag laat branden."

In Californië sponseren energiebedrijven dergelijke computers al. "Zij hebben daar een capaciteitsprobleem en deze technieken helpen de overbelasting van het netwerk tegen te gaan. Computerfabrikanten worden gesponsord door de industrie om met energiezuinige technieken aan de slag te gaan."

Het bedrijf heeft ook hoop gevestigd op regelgeving in de Verenigde Staten en de Europese Unie, waardoor energiezuinige oplossingen worden gestimuleerd. "Wereldwijd is er echt heel veel te winnen. Er worden er 150 miljoen pc's en 90 miljoen laptops verkocht."

Nieuwe economie

Het bedrijf preekt wel voor eigen parochie. NXP heeft grote verwachtingen van de chips. Inmiddels zitten de green chips in ruim de helft van de notebook voedingen. Volgend jaar wil het bedrijf tien tot vijftien procent van de desktop's daaraan toevoegen. Uiteindelijk moet dat aandeel ook tot boven de vijftig procent stijgen.

Op dit moment heeft de onderneming nog geen oplossingen voor servers in het datacentrum, maar zegt daar wel naar te kijken.

Een nieuwe bron van inkomsten zou het bedrijf niet onwelgevallig zijn. Ook bij de chipproductie in Nijmegen is de achteruitgang in de economie niet onopgemerkt gebleven. Waar eerder de vraag bijna niet bij te benen was en de productie op 110 procent van de capaciteit draaide, is dat nu teruggeschroefd tot 70 procent.