Medio mei onthulde Floris Knol dat het computernetwerk dat alle filialen van de OBA met elkaar verbindt via het TELNET vrijelijk was te benaderen. De 17-jarige student informatica liet zien hoe hij de Sun SPARC-servers van de bibliotheek kon stilleggen en de database kon raadplegen waarin lezers en uitgeleende boeken staan opgeslagen.

Nadat De Telegraaf aandacht had besteed aan de inbraak zegde directeur Van Velzen van de Openbare Bibliotheek Amsterdam maatregelen toe om het systeem weer onbereikbaar te maken voor hackers.

Het ziet er naar uit dat de systeembeheerders van de OBA toch nog een kiertje over het hoofd hebben gezien. Met gegevens die Floris Knol aan WebWereld stuurde kon de redactie het netwerk van de bibliotheek binnenkomen en rondsnuffelen. Alleen een gebrek aan UNIX-ervaring voorkwam dat we meer gegevens boven water haalden.

Zowel Knol als WebWereld hebben per e-mail de systeembeheerders gewaarschuwd dat hun computers via het Internet te bedienen zijn. Knol zegt geen kwade bedoelingen te hebben: hij maakt deel uit van een groep studenten die bij wijze van studieproject lekken in de beveiligingen bij bedrijven opsporen.

Directeur Van Velzen bevestigt dat het netwerk van de OBA opnieuw is gekraakt. Volgens hem zet zijn bibliotheek "alles op alles om dit te voorkomen en zijn er zeker van dat ook deze toegang op korte termijn gedicht is."

Voor de zekerheid is elke toegang tot het netwerk voorlopig afgesloten.

Van Velzen: "Het blijft wel betreurenswaardig dat wij veel inspanning en geld moeten uitgeven om dit soort aanvallen voortdurend af te weren. In het belang van onze gebruikers doen wij dat uiteraard wel zodat iedereen ervan verzekerd kan zijn dat de gegevens goed beveiligd zijn."