Waar het presidentieel bevel op neerkomt is dat voortaan de minister van Financiën in overleg met de minister van BZ en de procureur-generaal sancties kan instellen op een land dat de VS hackt. Bij de Sony-hack moest het Witte Huis zelf nog in actie komen en dat duurt allemaal wat langer.

Het nieuwe bevel is dan ook meer een boodschap aan buitenlandse mogendheden dat ze moeten kappen met aanvallen, dan een concrete tegenzet. De sancties moeten aanvallers zodanig frustreren dat het ze lastig wordt gemaakt hun werk uit te voeren.

Geen winst uit hack

Als een land de digitale infrastructuur van de VS aanvalt, betekent dat onder meer bevriezing van bankrekeningen van betrokken organisaties en vermoedelijke hackers. Ook kunnen ze geen diensten van Amerikaanse bedrijven meer gebruiken, wat bijvoorbeeld een eind maakt aan DDoS'ers die Amerikaanse cloudresources gebruiken.

Zo worden de hulpbronnen van aanvallers ingeperkt en kunnen ze de hacks daarnaast minder eenvoudig te gelde maken, laat de president weten op Medium. Ook bedrijven die winst behalen uit zulke aanvallen - bijvoorbeeld door intellectueel eigendom te verkopen - zullen worden gestraft. Dus bezint eer ge begint aan het hacken van Merkels Obama's BlackBerry.