De mobiele patentoorlog is vaak abstract juridisch gekibbel, maar soms wordt het echt concreet en zelfs politiek beladen. Apple behaalt wederom een grote strategische overwinning op Samsung: enkele smartphones worden van de Amerikaanse markt geweerd.

Veto riekt naar protectionisme

Dit nadat de handelscommissie ITC een importverbod uitvaardigde omdat de toestellen inbreuk maakten op verschillende Apple-patenten. Samsung vroeg aan president Obama om het verbod te overrullen in het publieke belang, net als Apple een tijdje geleden deed. Bij Apple streek Obama over zijn hart, maar bij dus Samsung niet, meldt Bloomberg. Het importverbod gaat per direct in.

Alhoewel het Witte Huis benadrukt dat het puur om juridisch inhoudelijke argumenten gaat, krijgt de zaak op deze manier een protectionistisch luchtje. De Zuid-Koreaanse regering reageerde dan ook gepikeerd toen Obama zijn veto uitsprak over het Apple-verbod. En zo dreigt de patentstrijd tussen Apple en Samsung te ontaarden in een handelsoorlog. Saillant detail is dat er bij de ITC en de handelsgezant van het Witte Huis momenteel geen details zijn te krijgen over de zaak in verband met de shutdown.

Onder patentdruk aangepast

Overigens is de marktimpact van het verbod is niet heel groot, het gaat om enkele oudere Samsung-toestellen. De meer recente smartphones heeft Samsung namelijk aangepast, en ook is een overwinning te noemen voor Apple.