Amerikaanse onderzoekers van het Berkeley Lab in Californië gaan met het geld een prototype 100 Gigabit Ethernet-netwerk aanleggen tussen de belangrijkste onderzoekscentra en supercomputers van het land. Het project wordt gecoördineerd door het Ministerie van Energie, dat ook veel van 's werelds krachtigste supercomputers onder zijn hoede heeft.

Terabit-netwerk

100 Gigabit Ethernet is een nog niet gestandaardiseerde technologie die in de toekomst de slagaders van het internet moet openhouden. De snelste standaard is momenteel 10 Gigabit, al wordt er druk gesleuteld aan 40 Gigabit als tussenstop op weg naar 100. Uiteindelijk is zelfs het doel om een Terabit-netwerk te realiseren tussen de supercomputers.

Bij het technologie-instituut IEEE wordt momenteel gewerkt aan de standaardisatie van 100 Gigabit Ethernet. Ook grote fabrikanten van netwerkapparatuur als Juniper, Cisco en Alcatel-Lucent zijn druk aan het testen.

Wederopbouw

Het netwerk van het Berkeley-team zal als prototype dienen voor verdere uitrol van 100 Gigabit naar de belangrijkste backbones van het internet.

De verstrekte subsidie van 62 miljoen dollar is onderdeel van de ' wederopbouwwet' waarmee de regering Obama met honderden miljarden dollars aan projecten en hervormingen de Amerikaanse economie uit het slop wil trekken.