Op dit moment werkt de regering Obama aan een rapport waarin aanbevelingen worden gedaan op welke manier de privacy van internettende consumenten moet worden beschermd. Dat rapport moet ergens in de komende weken uitkomen, schrijft de Wall Street Journal. President Obama heeft een werkgroep gevormd van enkele ambtenaren die de aanbevelingen dan moeten vertalen in beleid.

Eerdere Amerikaanse regeringen hebben zich altijd afzijdig gehouden van internetprivacy, omdat dat innovatie zou remmen. Nu wordt echter gezien dat het zakelijke belang van persoonlijke informatie op het internet een steeds grotere rol speelt. Dat vraagt om duidelijker regels, zo schrijft de Journal.

Beter laat dan nooit

De actie van Obama wordt ondersteund door belangrijke Republikeinen, zo blijkt. “Beter laat dan nooit”, zegt Republikeins zwaargewicht Joe Barton. “Ik ben blij dat steeds meer mensen, zowel binnen de regering als daarbuiten, inzien dat er een oorlog gaande is tegen privacy.”

Niettemin signaleert de Wall Street Journal dat ondanks de steun van de Republikeinen in het beschermen van de privacy, zij liever niet willen dat de Federal Trade Commission meer macht krijgt in handhaving van dergelijke wetten. Die weerstand tegen de FTC maakt dat eventuele regelgeving uiteindelijk tandeloos kan zijn.

Amerika loopt achter

Op dit moment heeft Amerika geen echte privacywetten voor internetgebruik. Europese landen, maar ook Canada, zijn daarin veel verder. Daardoor zijn recente acties tegen privacyschendingen van Google en Facebook dan ook geleid door die landen en niet door de Verenigde Staten. Niettemin wordt ook in Europa nog gewerkt aan betere privacybescherming voor burgers op internet.

Tegenstanders van dergelijke wetgeving zeggen dat de internetindustrie zelf moet worden gestimuleerd om burgers beter inzicht en meer controle te geven over hun persoonsgegevens. Voorstanders zeggen dat consumentengegevens op dit moment worden verzameld en verhandeld zonder enig voorbehoud. Persoonlijke informatie is volgens hun vogelvrij.

Overleg met andere landen

De nieuw in te stellen Amerikaanse overheidsorganisatie die de naleving van de aankomende regelgeving in de gaten moet houden, zal tevens andere landen betrekken in de discussie over privacy. Daarnaast gaat het ook onderhandelen met ander landen om gezamenlijk tot overeenstemming van de diverse privacywetten te komen.