President Obama vraagt aan telecomautoriteit FCC om providers te verplichten toestellen simlockvrij te maken als consumenten daar om vragen na de looptijd van hun abonnement. Een afdeling van het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken, de National Telecommunications and Information Administration (NTIA), heeft een petitie ingediend bij de FCC (PDF) waarin wordt gesteld dat consumenten zonder ellende hun toestel simlockvrij moeten kunnen maken.

Reactie op simlock-ophef

De actie van de Amerikaanse overheid is een reactie op de ophef die eerder dit jaar ontstond toen het illegaal werd om de simlock van telefoons te breken. Het lijkt erop dat deze copyright-maatregel teruggedraaid gaat worden, maar Obama gaat nu zelfs een stapje verder en eist dat toestellen sowieso ontgrendeld mogen worden.

Onder Digital Millennium Copyright Act (DMCA) mag copyright niet worden omzeild met een hardwarematige aanpassing. Omdat het ‘breken van een technische beperking’ ook zou gelden voor mobiele apparaten, werd er een uitzondering ingevoerd voor mobiele telefoons. Deze uitzondering is afgelopen januari gesneuveld.

Protest illegaliteit

Dat maakt het illegaal om een toestel dat ná januari 2013 is aangeschaft simlockvrij te maken zonder toestemming van de provider. Onder de DMCA zou iemand die een simlock breekt in theorie veroordeeld kunnen worden tot vijf jaar cel.

Er is veel protest over deze draconische maatregel, uit de media en van consumenten, maar ook van telco’s zelf en de overheid. Het lijkt er dan ook op dat de DMCA-uitzondering voor mobiele telefoons weer toegevoegd gaat worden. Een wetsvoorstel daarvoor moet nog behandeld worden door het Huis van Afgevaardigden.

Overstappen telco’s makkelijker

De overheid klopt ondertussen bij de FCC aan, die toeziet op telco’s, om maatregelen te nemen waardoor mensen eenvoudiger kunnen overstappen naar een andere provider. Een maatregel als in Nederland, om toestellen na een abonnementsperiode simlockvrij te kunnen laten maken via de provider, bestaat (nog) niet in de VS.

Daar moet nu verandering in komen. De NTIA wil dat klanten aan een simlock gehouden kunnen worden zolang hun contract met een telefoonaanbieder loopt, maar daarna moeten ze ‘hassle-free’ van de simlock af kunnen om over te stappen naar een andere aanbieder. Dat is goed voor gezonde concurrentie op de markt, aldus de NTIA.