De nieuwe technologie gebruikt een radiosignaal dat informatie over de positie van het voertuig doorgeeft, alsmede de rijrichting, snelheid en andere niet vrijgegeven gegevens. Als de boordcomputer van een andere auto of vrachtwagen de informatie opvangt en constateert dat een botsing plaats zal vinden, zal het voertuig afremmen of uitwijken.

Volgens een rapport van de Amerikaanse verkeersveiligheiddienst blijkt dat deze technologie jaarlijks minstens 1083 levens kan besparen. In het verkeer in de VS komen bij verkeersongelukken op kruispunten, de plekken waar deze technologie toegepast wordt, jaarlijks 592.000 mensen om het leven.

De technologie staat los van sensoren en radarsystemen die autofabrikanten al standaard in hun voertuigen toepassen. Volgens de Obama-regering moeten technologie├źn naast elkaar kunnen functioneren. Deze nog naamloze technologie zal 100 tot 200 euro per voertuig kosten en werkt op de 5,9 GHz band bedoeld voor autocommunicatie. Niet bekend is wanneer de eerste auto's van het nieuwe systeem voorzien zullen zijn.