Het aanleggen van breedbandnetwerken is onderdeel van een economisch plan om de Amerikaanse economie een oppepper te geven. Naast breedband en andere ICT oplossingen wil de komende president ook geen investeren in bijvoorbeeld de infrastructuur van het land en de gezondheidszorg.

Obama wil, een paar weken nadat hij op 20 januari officieel het Witte Huis is binnengelopen, het plan presenteren aan de senaat. In totaal kost het plan, dat hij tijdens een toespraak in Virginia toelichtte, 1 biljoen dollar. Hoeveel Obama precies wil uitgeven aan bijvoorbeeld breedband is nog niet bekend. Het economisch reddingsplan moet eerst goedkeuring krijgen van de senaat.

Afgelegen dorpjes

Tijdens zijn presidentscampagne pleitte Obama al voor een beter beleid rondom internet en toonde zich een voorstander voor een open en vrij internet. Met het verspreiden van breedband door het land hoopt hij dat bedrijven gevestigd in afgelegen dorpjes en regio's de strijd aan kunnen binden met buitenlandse collega's. Hoe hij precies van plan is breedband door heel het land te verspreiden, maakte hij ook niet bekend.

Naast het uitrollen van breedband, wil Obama ook geld gaan uitgeven aan computers op scholen en manieren om beter om te gaan met energie. "Dat houdt in dat we de manier van hoe we onze elektriciteit binnenkrijgen moeten aanpassen en een nieuw netwerk moeten aanleggen dat ons geld gaat besparen," aldus Obama in zijn toespraak.

EPD

Ook wil hij binnen vijf jaar alle medische data van alle Amerikanen gedigitaliseerd hebben. "Dat brengt de hoeveelheid afval terug en zorgt ervoor dat medische test niet onnodig herhaald hoeven te worden," zo zegt Obama in zijn toespraak. Hij stelt dat op deze manier niet alleen geld wordt bespaard, maar ook levens worden gered. Eind november 2008 wisten hackers nog beslag te legen op de digitale, medische gegevens van medewerkers van de FBI.

ICT in de klas

Een groot deel de biljoen dollar zal gebruikt gaan worden om te investeren in de infrastructuur van het land, zoals wegen, bruggen, energie en internet. Maar Obama wil ook het nationale onderwijssysteem een impuls gaan geven door meer ICT naar de klas te brengen. "We gaan nieuwe computers en technologie leveren zodat kinderen uit Boston en Chicago kunnen concurreren met kinderen uit Peking als het gaat om technische vacatures."

Obama lijkt deels gehoor te hebben geven aan een oproep van IBM CEO Samuel Palmisano van deze week. Volgens IBM zou een investering van 30 miljard in de ICT een miljoen nieuwe banen opleveren.