Architecten, engineeringbureau's en de grafische industrie vormen de doelgroep van de nieuwe Colorwave 600, een grootformaatprinter die op gewoon papier afdrukken van hoge kwaliteit maakt.

De sleutel tot de nieuwe printer is de, in Nederland ontwikkelde CrystalPoint printtechnologie. Daarmee zegt Océ voor te lopen op concurrenten zoals HP. Océ's CrystalPoint levert afdrukken op die waterbestendig en veegvast zijn, die bestand zijn tegen het veelvuldig open- en dichtvouwen op bijvoorbeeld een bouwplaats en waarvoor geen speciaal papier nodig is.

Knikkerprinter

"Océ heeft heel wat jaren aan de nieuwe technologie gewerkt", zegt adjunct-directeur Geert Rongen in een interview met Webwereld. "We zijn trots op deze nieuwe technologie, die compleet in eigen huis is ontwikkeld. We combineren hiermee de voordelen van toner- en inkjettechnologie. De kwaliteit van de afdruk is haarscherp en is niet langer afhankelijk van de drager."

Het Limburgs Dagblad bedacht al een naam voor de nieuwe printers die Océ op basis van dit nieuwe procédé gaat uitbrengen: de knikkerprinter.

Een probleem met inkjettechnologie is dat de natte inkt in het papier dringt, waarbij het wegvloeit. Er is speciaal papier nodig om dat te voorkomen. De heer Rongen: "Bij onze technologie is dat het niet geval. We kunnen op een variëteit aan materialen afdrukken maken, waaronder polyester, gewoon papier en gerecycled papier. Bedrijven kunnen daarmee besparen op papierkosten."

Kleurenbolletjes

De technologie werkt volgens het principe 'solid in, solid out'. Het gebruikt kleurstofbolletjes, zogenaamde Tonerpearls, die in een transparante tonercartridge zitten. De gebruiker kan daarmee meteen zien hoeveel inkt er nog aanwezig is.

Rongen: "De bolletjes worden verwarmd tot een 'gelly' substantie, die op het papier wordt gejet." Door de gelachtige vorm blijft de inkt op het papier liggen, waar het zich aan de vezels hecht. De kans op uitvloeien is daardoor afwezig."

Waar laserprinters bovendien fijnstof en ozon afscheiden, is dat bij de nieuwe technologie niet het geval.

De Colorwave 600 is voor een prijs van 40.000 euro te koop. Omdat de printer tweemaal zo snel is als gangbare inkjetprinters hoopt Océ dat gebruikers hun huidige breedformaat-printers zullen inruilen voor het nieuwe model.

In de toekomst zullen ook andere zakelijke printers met de technologie worden uitgevoerd. Océ heeft geen plannen voor consumentenmodellen.

"De productie van de printers zelf zal voor en groot gedeelte in het Verre Oosten plaatsvinden", zegt Rongen, die zelf enige tijd als algemeen manager voor Océ in Singapore werkzaam was. "Alle complexe processen zoals het maken van de bolletjes, zullen in Nederland worden uitgevoerd."