Het Octrooicentrum Nederland is een van de voorbeeldprojecten uit het Actieplan voor open standaarden en open source, Nederland Open in Verbinding (NOiV). Zij migreren actief naar een andere desktop, backoffice en presenteren nu een nieuwe site. Vandaag zal staatssecretaris Heemskerk de webstek onthullen.

Open en herbruikbaar

Als content managementsysteem wordt gebruik gemaakt van het open-sourceproject Joomla, dat is uitgebreid met diverse links naar databases voor de bezoekers van de site en een calculatietool voor de kostprijs van octrooien.

Ook besloot de dienst als eerste meteen de site te bouwen in de Rijksbrede huisstijl. Hierdoor zijn er meteen stijlsheets-beschikbaar die onder open-sourcelicentie beschikbaar komen voor andere diensten.

"Er zijn 175 organisaties die over moeten stappen op de Rijksbrede huisstijl en in plaats dat we nu al die keren het geld opnieuw uitgeven, hoeft dat nu maar één keer", zegt Ruud Vriens, als consultant van RedNose betrokken bij het project, tegenover Webwereld. Juist dat delen was het doel, waarvoor het Octrooicentrum er ooit voor koos om voorbeeldproject voor het actieplan Nederland Open in Verbinding te zijn.

Europees aanbesteden overbodig

Ondanks veel uitzoekwerk, vielen de kosten voor de instelling erg mee. "Vorige keer moesten we alles zelf doen en ik denk dat we het nu voor eenderde van het bedrag doen", stelt Tjeerd van der Laan, IT-manager van het Octrooicentrum. Dat komt niet alleen door de gratis programmatuur, maar ligt ook aan de flexibiliteit omdat er veel expertise in de markt te vinden is. "Wat wij nu gedaan hebben kunnen anderen zo oppakken en mee verder gaan."

Cruciaal bijkomend voordeel van de lagere prijs is dat er geen Europese aanbesteding hoeft te worden gestart. Omdat de kennis gedeeld wordt geldt dat voordeel ook voor andere overheden. "Ik denk dat het raar zou zijn als er straks nog een overheid hiervoor Europees gaat aanbesteden", aldus Vriens.